Julig bake-a-long med @martaglutenfri!

I samband med digitala Mat för livet-mässan nästa vecka kommer @martaglutenfri livesända en bake-along på Svenska Celiakiförbundets instagram!

Jag heter Marta och driver instagram kontot @martaglutenfri. För några år sedan slutade jag äta gluten och jag kunde inte hitta några goda glutenfria bröd i butikerna som inte innehöll vetestärkelse, tillsatser och vitt socker. Därför började jag baka för att ta fram egna recept, jag bakade och bakade varje dag faktiskt i hela 2 år. Nu har jag till och med 4 st. olika bröd ute på Ica butiker runt om i landet, som heter just Martas…surdegsbröd, chia bröd, eko havrefrallor, eko fröfrallor. Fantastiskt goda och nyttiga! På tisdag den 24/11 vill jag dela med mig av ett superenkelt och gott julbröd i en bake-a-long kl 16-17.00 på Svenska celiakiförbundets Instagram sida, vi kör LIVE! Du kan ställa frågor till mig medan vi bakar och du kan dessutom baka tillsammans med mig där hemma i ditt egna kök! Inköpslista hittar du på längre ner på sidan och på celiakiförbundets Instagram.

JULIGT LINGONBRÖD

Det du behöver för att baka ett bröd i en form på ca 1 liter. Marta går igenom steg för steg vad du ska tänka på!

Tidsåtgång: 30 min + cirka 2h 10 min i ugn

2 dl ekologiskt majsmjöl

6 dl havremjöl

2 tsk bikarbonat

2 tsk salt

1 tsk xantangummi

1,5 msk chiafrön

1 dl frysta lingon

1 dl russin

0,5 dl tranbär

0,5 dl mandlar

1 msk psylliumhusk

2 msk pepparkakskrydda (eller vörtkryddmix)

7 dl valfri mjölk (jag använder växt baserad)

2 msk agave sirap eller honung

1 dl grovrivet äpple