Program för Mat för livet 18-21 november 2021

Här listar vi dagarnas alla händelser med live-bakning, webinarier, livechatt och tävlingar med mera....

Torsdag 18/11

9.00 Välkommen! Mässan öppnar – Se utställarnas erbjudande
 

 

10.00 Nytt avsnitt av Glutenpodden ute nu – Mat För Livet mässan och favoriter på glutenfria hyllan!  Specialavsnitt med en filmad version se den här: behind the scenes – Film edition! eller lyssna precis som vanligt där poddar finns.
 

 

18.00 3 snabba frågor med Maria Svensson, Livsmedelsverket Malmö stad
 

 

Hela mässan Fyll i Utvärderingsformuläret – Var med och tävla om glutenfria produkter till ett värde av ca 250 kr. (OBS! detta formulär är samma för alla dagarna och kan bara fyllas i en gång/person)

 

Fredag 19/11

10.00 3 snabba frågor med Elin Malmberg Hård af Segerstad, dietist och forskare
 

 

12.00 Föreläsning med
Sofia Antonsson, dietist,
Belly Balance
Undrar du hur gluten, celiaki och IBS hänger ihop? Då ska du lyssna på Sofia Antonsson, leg dietist och expert på maghälsa. Under de senaste 15 åren har Sofia hjälpt tusentals personer med sina magproblem och hon möter ofta personer som tagit bort både gluten och laktos ur sin kost i tron om att de inte tål dessa. Sofia ger dig kunskap om hur en näringsrik och hälsosam glutenfri kost kan se ut. Du får också svar på varför den med IBS ofta mår bättre utan bröd och hur man ska göra om man har både celiaki och IBS. Dessutom får du det senaste om tarmbakterier och Sofias bästa hälsotips för att hålla din mage glad.

 

 

 

Hela mässan Fyll i Utvärderingsformuläret  – Var med och tävla om glutenfria produkter till ett värde av ca 250 kr. (OBS! detta formulär är samma för alla dagarna och kan bara fyllas i en gång/person)

Lördag 20/11

10.00-10.30 Gullegårdens glutenfria bageri ger tips på hur man knäcker koden till glutenfri bakning!

– Webinar med Anna Fries från Gullegårdens glutenfria bageri, online via Teams

OBS! Du behöver inte ha Teams installerat på mobil eller dator för att kunna delta. Klicka på länken och följ instruktionerna.

Seminariet fokuserar på teknik, tips och tricks som är nödvändiga när man bakar glutenfritt. Vår erfarenhet är att om man behärskar tekniken när man bakar glutenfritt så lyckas man också bättre med recepten, oavsett vilka recept man använder. Vi ger bland annat tips på hur man omvandlar ett recept som innehåller gluten till glutenfritt och vi beskriver skillnaden i teknik om man bakar med vetestärkelse eller naturligt glutenfritt. Vi delar helt enkelt med oss av våra egna erfarenheter.

 

 

 

12.00 3 snabba frågor om Svenska Celiakiförbundet med Magnus Filipson, Generalsekreterare SCF
 

 

13.00- 14.30 Baka Regnbågsmuffins tillsammans med SCUF live på deras instagram: scuf_celiaki

 

Att ha hemma:
Muffins
125 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
4 dl glutenfritt mjölmix
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl standardmjölkFrosting
60 g smör, rumsvarmt
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk citronsaft, färskpressad
100 g färskost
Karamellfärg, förslagsvis grön, blå, röd men det går såklart att välja sina egna favoritfärger.
 

 

16.00 Repris Föreläsning med
Sofia Antonsson, dietist,
Belly Balance
Undrar du hur gluten, celiaki och IBS hänger ihop? Då ska du lyssna på Sofia Antonsson, leg dietist och expert på maghälsa. Under de senaste 15 åren har Sofia hjälpt tusentals personer med sina magproblem och hon möter ofta personer som tagit bort både gluten och laktos ur sin kost i tron om att de inte tål dessa. Sofia ger dig kunskap om hur en näringsrik och hälsosam glutenfri kost kan se ut. Du får också svar på varför den med IBS ofta mår bättre utan bröd och hur man ska göra om man har både celiaki och IBS. Dessutom får du det senaste om tarmbakterier och Sofias bästa hälsotips för att hålla din mage glad.

 

 

 

Hela mässan Fyll i Utvärderingsformuläret – Var med och tävla om glutenfria produkter till ett värde av ca 250 kr. (OBS! detta formulär är samma för alla dagarna och kan bara fyllas i en gång/person)

Söndag 21/11

10.00-10.25 Föreläsning med Margareta Elding-Pontén

Tekn. dr kemi, författare och celiakiföreläsare

 

Celiaki, dermatitis herpetiformis och veteproteinallergi

Kort översikt av innebörd, symtom, diagnos och behandling

 

 

 

15.00-16.00 Marta’s Bake-a-long –
Baka Vörtbröd live tillsammans med Marta Dell’Anna på Svenska celiakiförbundets instagram: svenskaceliakiforbundet
Ingredienser att ha hemma:
2 dl ekologiskt majsmjöl eller gul Lailasmjolmix
6 dl glutenfritt havremjöl⁠
2 tsk bikarbonat⁠
2 tsk salt⁠
1 tsk xantangummi⁠
1,5 msk chiafrön⁠
1 dl russin eller tranbär
0,5 dl mandlar (valfritt)
1 msk psylliumhusk⁠
2 msk Vörtmix
7 dl sojamjölk eller vanlig mjölk⁠2 msk agave sirap⁠
1 dl grovrivet äpple⁠
 

 

18.00 3 av Svenska Celiakiförbundets fokusområde för 2022  – Magnus Filipsson, generalsekreterare SCF
 

 

23.59 Mässan slut för i år, TACK till alla besökare, utställare, talare, inspiratörer, medlemmar, volontärer och celiakiföreningar för fantastiska dagar!
 

 

Hela mässan Fyll i Utvärderingsformuläret  – Var med och tävla om glutenfria produkter till ett värde av ca 250 kr. (OBS! detta formulär är samma för alla dagarna och kan bara fyllas i en gång/person)
Se årets alla utställare

Lokala aktiviteter?

Är du nyfiken på vad en förening gör? Undrar du vad som händer i just din förening? Nedan har vi skrivit de orter som anordnar Öppet hus i samband med Mat för livet-mässan där du kan testa och provsmaka produkter från utvalda leverantörer, prata med styrelserna, ställa dina frågor om celiaki, träffa medlemmar och själv bli medlem. Klicka på respektive stad så länkas du till respektive event/sida.

Jönköping

Kalmar

Östergötlands län

Sjuhärdsbygden

Stockholm

Växjö (Kronobergs län)

 

Vill du veta mer om alla de olika celiakiföreningarna besök sidan: www.celiaki.se/foreningar

Se alla inspiratörer