Om oss

Celiakiföreningen i Stockholms län, en del av Svenska Celiakiförbundet

Mat För Livet ägs av Celiakiföreningen i Stockholms län. Mat för livet har arrangerats i 25 år och riktar sig i första hand till medlemmarna i Celiakiförbundet men är öppet för alla som vill äta gluten- och laktosfri mat. I år blir mässan digital för andra året i rad på grund av pandemin. 2022 tror och hoppas vi på både en fysisk och digital mässa.

Mat För Livet

Filosofin bakom ”Mat för livet” är att presentera många olika, nationella och lokala, leverantörer av gluten- och laktosfria produkter till våra medlemmar och erbjuda produkter till ett bra pris. Då mässan växer och utvecklas vill vi också presentera och lyfta dietister, forskare, inspiratörer, influencers, författare och andra personer som engagerar sig inom celiaki, gluten- och laktosfritt.

Historia

Första mässan ägde rum 1995.
2019 var det 24:e året som mässan anordnades och hölls då i Kistamässans lokaler. Mässan hade över 4 000 besökare på 2 dagar och med 42 utställare.
2020 fick mässan med kort varsel bli en digital variant på grund av covid-19. Mässan hade då mer än 6000 besökare och i år arbetar vi med att utveckla den digitala mässan med fler utställare, fler besökare och med ett innehållsrikt program under dessa dagar.

Guldaxet

Guldaxet har delats ut sedan 1991 efter en idé av dåvarande ordförande i  Celiakiföreningen i Stockholms län, Irené Jonson. Priset delas ut till den person, företag, organisation eller verksamhet som gör livet lättare och bättre för människor som inte kan äta gluten.

I år har nomineringarna till priset tagits fram av medlemmarna i Svenska Celiakiförbundet. Totalt var det 46 st olika nomineringar som kom in varav de 5 med flest röster gått vidare till omröstningen som sker lördagen den 20 november.

2021 års kandidater till Guldaxet 2021 med motivering:

 • Gott utan Gluten – gottutangluten.nu
  Gott utan gluten tar in produkter som är svåra att komma åt eller helt saknas i dagligvaruhandeln, och vilken lycka för det inte med sig för personer i alla åldrar att kunna äta sådant som man länge har fått gå utan såväl som att kunna få större variation i vardagen. Ett fantastiskt utbud med supersnabb service.

 

 • Jonny Hamnell – nogluforme.com
  Med sin stora kunskap om hur man bakar glutenfritt och sin envishet att få fram precis rätt recept hjälper han oss alla som vill baka GOTT glutenfritt så att resultatet inte skiljer sig varken i smak eller konsistens från motsvarande produkter med gluten under mottot ” gott bröd är en rättighet .”På hans blogg finns recepten beskrivna med stor tydlighet och han förklarar hur han kommit fram till dem. Jonnys energi och drivkraft att hela tiden sträva framåt och hela tiden söka ett bättre resultat än förra gången är värt att uppmärksamma.

 

 • Lysings konditori – lysings.nu
  Ett helt fantastiskt glutenfritt bageri i Ödeshög, som levererar i halva Sverige med sin frysbil. Det är fantastiskt att de har separat rum för bakning av det glutenfria sortimentet, det gör att man kan känna sig 100% trygg med att deras glutenfria sortiment inte är kontaminerat. Allt är bakat med omsorg och supergott, det finns mycket att välja på vilket gör att det känns extra lyxigt att handla av dem. Det skulle finnas ett Lysings bageri i varje stad, men ännu viktigare vore om mataffärerna tar in deras produkter.

 

 • Sara Clarstedt – matsara.se
  Sara driver en bloggen MatSara för att göra livet enklare för alla med celiaki och födoämnesallergier. Hon skapar recept och bloggar om dagliga saker som kan hjälpa glutenintoleranta till ett så “vanligt” liv som möjligt. Hon gör allt detta av eget intresse och en brinnande lust att hitta vägar till lösningar andra ännu inte har hittat. Hon är en förebild och ett föredöme för andra.

 

 • Margareta Elding-Pontén – eldingponten.com
  Med boken om Lotta och Tarmludde har Margareta givit en fantastisk förklaring och bild av Celiaki som inte bara vänder sig till barnen utan fungerar lika bra i skolor och för vuxna. Margaretas engagemang är närmast oändligt och hon var även initiativtagare till de nationella kostråd som hon var med att utarbeta och publicera tidigare (ideellt). Margareta har under många år arbetat med att sprida vetenskapligt grundad information och råd via sociala medier.

 

Omröstningen sker lördagen 2021-11-20 via program-sidan och är till för besökare på Mat för Livet 2021.

Kontakt

För frågor, idéer eller andra tankar tveka inte att höra av dig!

[email protected] 

Sanna Karlberg, projektledare
Tel: 072-220 55 58

Prenumerera på nyhetsbrev